vrijdag 29 mei 2009

Draadloos Ameland

Op 25 februari bezochten verscheidene partijen, waaronder toeristische ondernemers, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, deskundigen en wetenschappers de conferentie ‘Ameland Digitaal’. Dit was ter afsluiting van een onderzoek dat Stenden Hogeschool had uitgevoerd. Tijdens deze middag in het Ballumer gemeentehuis is ook ‘draadloos internet’ ter sprake gekomen.

Aan Kabel Noord werd gevraagd: “Waarom zou je draadloze internettoegang niet mogelijk maken op heel het eiland, door middel van ‘wifi hotspots’? Kan Kabel Noord dat niet regelen?”
Zeker, er kan veel. Voor een goede eilander dekking heb je echter al snel vele tientallen antennes (‘access points’ of ‘toegangspunten’) nodig. Deze investering en de exploitatiekosten zijn voor Kabel Noord alléén moeilijk op te brengen. Indien er meerdere partijen bereid zijn een dergelijk project te ondersteunen ligt dat anders. Een aantal eilander ondernemers zag hiervoor wel mogelijkheden. Ook de gemeente Ameland wilde hierover in principe meedenken.

op dinsdagavond 16 juni aanstaande zal Kabel Noord nader over dit onderwerp van gedachten wisselen met eilander betrokkenen. We zullen daar het hoe en waarom van dit plan toelichten en de mogelijke spreiding en dekkingsgraad in kernen en open gebieden. We zullen ook proberen een indicatie te geven van de investerings- en exploitatiekosten. We gaan in op de voordelen die het op zal kunnen leveren voor het eiland. We zijn benieuwd naar het draagvlak voor dit idee. Indien dat voldoende groot zal blijken, willen wij samen met u graag een plan van aanpak ontwikkelen en een tijdsplanning maken.

Ter indicatie van de orde van grootte: we denken vrij veel ‘antennes’ nodig te hebben, ongeveer vijftig tot zeventig stuks. Met dit aantal access points kunnen de bedrijven van de medeinvesteerders voorzien worden van draadloos internet, maar ook een aantal publiekslocaties, zoals de vier dorpskernen, duingebieden en strandopgangen, omgeving van bezoekerscentra. Daarbij kan de startpagina die automatisch verschijnt in de laptops en PDA's van de inloggers ook benut worden voor het verstrekken van lokale informatie en reclame. Ameland zal hiermee zijn digitale ambities verder vorm kunnen geven en zijn bezoekers op deze manier beter en sneller van dienst zijn.

Geen opmerkingen: