vrijdag 29 mei 2009

Groen licht voor Dokkum Online-3D

Leeuwarden – Dokkum. Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân hebben positief beslist over de subsidieaanvraag van de Noordoostfriese kabelaar Kabel Noord en het ondernemersnetwerk Nofcom voor hun gezamenlijke project “Dokkum Online-3D”. De beide partners kunnen nu voortvarend aan de slag gaan met hun project. Zij zullen hierin op zoek gaan naar nieuwe manieren om de sterke punten van de stad Dokkum onder de aandacht te brengen van bezoekers.

Nofcom zal een deel van de binnenstad toegankelijk maken via een virtuele driedimensionale internetomgeving. Toeristen zullen op het scherm van hun computer of PDA door de Dokkumer Breedstraten kunnen wandelen. Links en rechts kunnen zij winkels en culturele locaties virtueel betreden. Daar ontdekken zij toeristische informatie, wetenswaardigheden, webwinkels, actuele evenementen en culturele sites.

Parallel hieraan zal Kabel Noord het al bestaande draadloze stadsnetwerk, bestaande uit wifi hotspots, van nieuwe functionaliteiten voorzien. In principe streeft het bedrijf naar gratis internettoegang voor de bezoekers. De toegevoegde diensten op het toegangsportaal (de startpagina) zullen uitgaan van tijd en plaats van de bezoeker. De dekking van de exploitatiekosten komen uit reclame-inkomsten, maar ook uit specifieke diensten waarvoor de bezoeker een klein bedrag over heeft.

Het projectmanagement wordt verricht door Eurogroup Consulting uit Naarden. Na ongeveer een jaar zal moeten zijn aangetoond dat de uitgangspunten van de beide nieuwe technologieën levensvatbaar zijn. Als dat inderdaad het geval is, zal in een vervolgfase gekeken worden naar alle elf Friese steden en naar de Waddeneilanden.

De subsidie wordt verstrekt uit het regionaal innovatieprogramma ‘Fryslân Fernijt II’, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Europese Unie (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Zie persbericht Provincie Fryslân
Zie persbericht Nofcom


Voor meer informatie:

Gijs van Hesteren
Innovator
Kabel Noord
g.vanhesteren-at-kabelnoord.nl
GSM 06 5353 6162

Geen opmerkingen: